Monthly Archives: November 2022
-
Klein fruit neemt weinig ruimte in beslag, zijn gemakkelijk te kweken in elke tuin en verrukken ons met hun voortreffelijke vruchten! Frambozen, zwarte bessen, rode bessen, bosbessen, bramen, maar ook druiven en kiwi's, vind je in ons assortiment alle soorten die de heerlijkheden van de zomer maken om vers te crunchen of te bewaren in jam, coulis en diepvries. Dankzij hun kleine formaat kunnen ze worden gekweekt in kleine tuinen en zelfs in potten op balkons en terrassen. Ze hebben zon en water nodig en een beetje bemesting, zijn niet erg vatbaar voor ziekten en hoeven meestal niet of nauwelijks gesnoeid te worden.
Kleine vruchten groeien aan kleine struiken. Ze zijn gemakkelijk te kweken en blijven vele jaren in de tuin staan. Frambozen, aalbessen, bosbessen... er is een ruime keuze! Ontdek hoe je ze in de tuin kunt planten.
Waar ze te planten?
Om deze kleine fruitbomen te planten, kies je een zonnige of halfschaduwrijke plek, beschermd tegen harde wind.
Sommige soorten, zoals frambozen en bramen, zullen op een steun moeten worden getraind. Andere soorten, zoals rode bessen of zwarte bessen, hebben een halfstruikachtige groeiwijze en kunnen gebruikt worden om een kleine gulzige haag in de tuin of aan de rand van een moestuin te maken.
Bosbessen kunnen geïntegreerd worden in een bed met zure grond, samen met rhododendrons, azalea's, hortensia's of heide. Tot slot moet je weten dat de meeste kleine vruchten ( frambozen, bosbessen, enz.) in potten gekweekt kunnen worden, zodat je op een terras of balkon kunt genieten van de smaken van de zomer.
Het is vaak het beste om minstens twee planten te planten om de vruchtvorming te bevorderen.
In welke grond?
Klein fruit heeft rijke, lichte en goed gedraineerde grond nodig. Verrijk de tuingrond met potgrond of goed verteerde mest. Sommige planten doen het goed in zure grond, zoals bosbessen en veenbessen. Voeg in dit geval heide of veenmos toe aan de tuingrond.
Wanneer bessen planten?
Planten kun je het beste in de herfst doen, vooral voor planten met blote wortel. Containerplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, behalve in perioden van grote hitte en vorst, maar in het voorjaar moet er meer water gegeven worden om een goede groei te garanderen.
Hoe plant je klein fruit?
Week de kluit even in water voor het planten of snoei de wortels als het een plant met blote wortel is. Graaf een gat (3 keer het volume van de kluit), plaats de plant en bedek met aarde. Goed inpakken en water geven.
Hoe ze te verzorgen?
Plaats een mulch aan de voet van de struiken. Voeg elk jaar in het voorjaar een beetje compost of potgrond toe, waarbij je erop let dat je de wortels niet beschadigt. Het kan nodig zijn een beschermingsnet tegen vogels te plaatsen, vooral op aardbeiplanten. Kleine vruchten zijn gemakkelijk te kweken en over het algemeen weinig gevoelig voor ziekten. Snoei, indien nodig, met inachtneming van de eisen van elke soort.
-
Schaduw in de tuin? Planten die het goed doen in de schaduw
Door de tijd heen werden en worden schaduwplanten alleen maar sterker. Ze groeien gezond met slechts een minimum aan licht en hebben daarvoor intens groene bladeren. Ook hun bloemen evolueerden mee. Ze gaan voor opvallende kleuren en erg vaak een hemels parfum. Bijzonderheden waar jij in je tuin voordeel mee doet.
Rode elfenbloem - Epimedium rubrum
Mooi rood in de border
Epimedium rubrum houdt zich laag tegen de grond, geeft onkruid geen kans en bloeit met rode bloempjes die lijken te zweven boven rood aangelopen bladeren. Laat een veldje aansluiten tegen het terras en plant er een of enkele solitaire vaste planten of struiken in. De combinatie is bijzonder!Leliegras -Liriope muscari
Gras met bloempjes
Liriope ziet eruit als gras en bloeit vanaf de zomer met paarse bloempjes die doen denken aan blauwe druifjes. Het is geen van beiden, maar wel ‘leliegras’, een vaste plant. Ze kan jarenlang op dezelfde plek blijven en wordt alleen maar sterker en mooier.Geen meststof!
Knip tegen de winter uitgebloeide bloemstengels weg. Geef Liriope nooit meststof; ze vormt dan vooral blad en minder tot geen bloemen.Sarcococca hookeriana var. Humilis
Pure parfum
Sarcococca heet in het Nederlands vleesbes of zoete buxus; namen die haar geen eer aandoen. Het is namelijk een heuse parfumplant! Op het moment dat andere planten in winterrust zijn, van december tot maart, bloeit zij met minuscule witte bloempjes die de ganse tuin vullen met zoet parfum. Knip gerust takjes af om de geur in huis te halen!Jaarrond sterk
Sarcococca is wintergroen en wordt amper 50 cm hoog. Het plantje vertakt zich spontaan tot een goed compacte vorm en staat sterk op eigen takken. Snoeien en steunen is niet nodig.Krentenboompje - Amelanchier lamarckii
Mooi in alle seizoenen
Een krentenboompje bloeit al vroeg in het voorjaar met een massa kleine witte bloempjes. Ze komen tevoorschijn net voor of samen met jong roodbruin blad en vallen daardoor eens zo goed op. In de zomer volgen bessen die je effectief als zoete krentjes kunt gebruiken en graag door vogels worden gegeten. In de herfst kleuren de bladeren brons en rood.Mooi alleen
Een krentenboompje dat solitair staat, groeit mooi evenwichtig uit. Zijn stammen en takken gaan mooi alle kanten uit en tonen het beste van bloemen, blaadjes en takken. Licht ’s avonds de plant op met een spot en je hebt een levend kunstwerk in de tuin.Beeldhouw je plant
Hoewel zelden nodig, kan je vorm en structuur van het krentenboompje bijsturen. Snoei zo snel mogelijk na de bloei. De plant gaat dan verder vertakken, vormt meer nieuw hout en bloeit het volgende jaar nog rijker. Maskeren laag zittende takken het mooie stammenspel, knip die dan gelijk wanneer in het jaar weg. -
Populaire bodembedekker: Pachysandra terminalis - Schaduwkruid
Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker met aantrekkelijk donkergroen, getand blad. Hij groeit het beste in de schaduw maar verdraagt ook halve schaduw en zon. Op een zonnige plek zullen de bladeren wel naar lichtgroen verkleuren tot soms wat gelig.
Pachysandra terminalis is op verschillende manieren toepasbaar in de tuin. Je kunt de plant zonder problemen onder bomen of struiken plaatsen. Door Pachysandra terminalis massaal aan te planten verkrijg je mooie, strakke vlakken, waardoor je aan een tuin een moderne, formele uitstraling kan geven.
Soorten
- Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’
Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’ heeft mooie, donkergroene, getande bladeren, die aan vrij, korte stengels groeien. In april-mei draagt de plant kleine, onopvallende, roomwitte bloemen. ‘Green Carpet’ wordt ongeveer 20-25 cm hoog. - Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’
Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ produceert mooie, glimmende, donkergroene bladeren en is beter bestand tegen de zon dan andere soorten. - Pachysandra terminalis
Voor opvallend blad kun je Pachysandra terminalis nemen. Hij onderscheidt zich van andere soorten door crême-witte randen aan zijn bladeren en wordt ongeveer 20-25 cm hoog.
Snoeien
Pachysandra (Schaduwkruid) snoeien. Pachysandra hoeft nauwelijks gesnoeid te worden, want hij blijft mooi compact. Mocht pachysandra aan de rand van een pad gaan overhangen, of is het blad wat lelijk geworden dan kun je de plant licht terugknippen. Het beste tijdstip voor zo’n knipbeurt is in maart, het vroege voorjaar.Pachysandra planten
- Wanneer Pachysandra planten. Pachysandra kan vanaf maart tot begin december aangeplant worden. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.
- Plantafstand Pachysandra. Houd bij het aanplanten een afstand van 15 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aangesloten, groene mat.
- Wordt Pachysandra als bodembedekker aangeplant, dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost door de grond te mengen.
Pachysandra combineren
Pachysandra kan goed gecombineerd worden met varens, helleborus, liriope muscari en andere vaste planten voor de schaduw. Ook aan de voet van een taxushaag of onder rhododendrons of rond buxusbollen komt pachysandra terminalis goed tot zijn recht.Details
Standplaats: schaduw, halve schaduw, zon
Grondsoort: elke grondsoort, behalve droge grond
Bloeiperiode: april-mei
Hoogte: 20-25 cm
Wintergroen:ja
Winterhard: ja - Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’
-
Hoe kies je een boom?
Voor elke soort tuin is er een geschikte boomsoort. Bij het kiezen van een boom, houd je dus niet alleen rekening met je persoonlijke voorkeur. Ga na welke boom geschikt is voor jouw tuin. Heb je veel of weinig plaats? Welke boom past bij de grondsoort van je tuin? Ga je voor een loofboom, fruitboom of een confineer? Wij helpen je op weg om de ideale boom te vinden te vinden. Wist je dat er ook bomen zijn die bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast? Check hier de 79 boomsoorten die goed zijn voor het klimaat.Hoe plant je een boom of tuinplant?
Schep een plantgat uit.
Tip: Bomen worden dikwijls te diep geplant. Dat is nadelig voor de beworteling en de zuurstofvoorziening van het wortelgestel. De bovenste wortels dienen net onder de grond te zitten.Meng de aarde in het plantgat met compost.
Haal indien nodig de boom of plant uit de pot.
Tip: Krijg je de plant er moeilijk uit? Leg de pot zijwaarts neer en geef stevige neerwaartse tikken op de rand. Zo verwijder je de pot zonder de wortels te beschadigen.Zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit. Hou er rekening mee dat de grond na het planten 5 tot 10 cm kan inzakken.
Tip: Plaats eventueel een boompaal. Die zorgt ervoor dat de boom niet omwaait, de kluit niet beweegt en de boom sneller kan vastgroeien.