We hebben steeds gemerkt dat een van de grootste zorgen van onze klanten betrekking heeft op planten bij koud weer en het in potten houden van planten in de extreme kou, wees gerust dit is een van de beste tijden van het jaar om je tuin te plannen en te planten. De planten die we bij Boom en Plant verkopen zijn buiten gekweekt en onderhouden en zijn dus volledig geacclimatiseerd aan normale weersomstandigheden.

Planten bij koud weer?
Interessant genoeg is de allerbeste tijd van het jaar om struiken en bomen te planten tussen de vroege herfst en het late voorjaar. Planten die in potten worden verkocht kunnen op elk moment van het jaar worden geplant, maar het is veel minder belastend voor de planten om ze uit te planten als ze tussen september en april slapend zijn. Dus zolang de grond niet helemaal bedekt is met harde vorst waardoor het moeilijk is om te graven - dan is de winter de perfecte tijd om te planten.

Moeten mijn planten beschermd worden bij zeer koud weer?
Als winterharde planten eenmaal gevestigd zijn en een paar seizoenen in de grond staan, zijn ze vrijwel zelfvoorzienend en veerkrachtig. Er kan dus meer zorg nodig zijn terwijl ze hun wortelstelsel in de grond aan het vestigen zijn.

Moet ik mijn potplanten bij vorst/koud weer naar binnen halen?
Voor winterharde buitenpotplanten is het niet nodig om ze bij koud weer of bij vorst en sneeuw binnen te zetten en ze moeten zeker niet ergens verwarmd worden bewaard als hun eindbestemming buiten is, want dan worden ze 'zacht' en veel kwetsbaarder voor de kou. Denk er ook aan dat glazen gebouwen, zoals serres en kassen, binnen soms kouder kunnen zijn dan buiten als ze niet verwarmd worden.

Planten in potten verzorgen bij koud weer
Als je je planten niet meteen gaat planten, kun je ze het beste buiten in hun potten laten staan, maar wel dicht bij een achtermuur van het huis, omdat deze muren een beetje warmte en beschutting geven. Indien mogelijk nestel je planten in potten dichter bij elkaar, zodat ze elkaar helpen beschermen. Het enige nadeel van zeer koud weer is dat de bladeren beschadigd kunnen raken door vorst, maar dit gebeurt meestal alleen bij aanhoudende scherpe vorst gedurende meerdere dagen.

Wat moet ik doen als het sneeuwt?
Als het sneeuwt, klop dan zoveel mogelijk sneeuw van de planten. Je kunt ze dan bedekken met een laag tuinbouwvlies over de bovenkant van pas geplante planten (of die in potten) als het weer erg koud en vorstig is.

Hoe bescherm ik planten bij koud weer?
Bind de bladeren op met touw of bloemisterijlint om ze mooi te houden - zo blijven de planten er goed uitzien, hoewel de buitenste bladeren licht beschadigd kunnen raken, maar zo blijven de binnenste bladeren beschermd en er goed uitzien.

Welk materiaal moet je gebruiken om planten te beschermen bij koud weer?
Wij gebruiken niet graag plastic, maar als je niet meteen tuinbouwvlies bij de hand hebt, dan zijn zwarte plastic vuilniszakken of noppenfolie prima om planten te beschermen - maar met het voorbehoud - gebruik plastic niet langer dan een week als het 's nachts blijft vriezen; het is veel beter om tuinbouwvlies te gebruiken bij langdurige barre omstandigheden.

Kunnen planten beter in de grond geplant worden en kan ik planten bij koud weer?
Planten reageren het best als ze in de grond worden geplant en hun wortels worden bedekt met mulch (dit beschermt ze tegen de kou). Als de wortels zich een paar seizoenen hebben gevestigd, zijn ze in de grond vrijwel zelfvoorzienend.

Planten met kluit of blote wortel planten
Als je planten koopt die als kluit of blote wortel worden verkocht (dus zonder potten met alleen een kluit  of blote wortel) dan moet je, als je ze niet meteen kunt uitplanten, de kluit of de blote wortel beschermen tegen vorst en koud weer.
Bedek de kluit van deze planten met een oude deken of kleed, of een jutezak om ze te beschermen tot je klaar bent om ze uit te planten.

Planten in potten
Als je planten in potten houdt, bedek je de grond met mulch of een mix van snippers en compost. Dit beschermt de grond tegen de strengste koude en uitdrogende wind. Zet de potten zo mogelijk dichter bij de achterwand van het huis ter bescherming en zet ze bij elkaar om te overwinteren.