Schaduw in de tuin? Planten die het goed doen in de schaduw
Schaduw in de tuin? Planten die het goed doen in de schaduw
Door de tijd heen werden en worden schaduwplanten alleen maar sterker. Ze groeien gezond met slechts een minimum aan licht en hebben daarvoor intens groene bladeren. Ook hun bloemen evolueerden mee. Ze gaan voor opvallende kleuren en erg vaak een hemels parfum. Bijzonderheden waar jij in je tuin voordeel mee doet.
Rode elfenbloem - Epimedium rubrum
Mooi rood in de border
Epimedium rubrum houdt zich laag tegen de grond, geeft onkruid geen kans en bloeit met rode bloempjes die lijken te zweven boven rood aangelopen bladeren. Laat een veldje aansluiten tegen het terras en plant er een of enkele solitaire vaste planten of struiken in. De combinatie is bijzonder!
Leliegras -Liriope muscari
Gras met bloempjes
Liriope ziet eruit als gras en bloeit vanaf de zomer met paarse bloempjes die doen denken aan blauwe druifjes. Het is geen van beiden, maar wel ‘leliegras’, een vaste plant. Ze kan jarenlang op dezelfde plek blijven en wordt alleen maar sterker en mooier.
Geen meststof!
Knip tegen de winter uitgebloeide bloemstengels weg. Geef Liriope nooit meststof; ze vormt dan vooral blad en minder tot geen bloemen.
Sarcococca hookeriana var. Humilis
Pure parfum
Sarcococca heet in het Nederlands vleesbes of zoete buxus; namen die haar geen eer aandoen. Het is namelijk een heuse parfumplant! Op het moment dat andere planten in winterrust zijn, van december tot maart, bloeit zij met minuscule witte bloempjes die de ganse tuin vullen met zoet parfum. Knip gerust takjes af om de geur in huis te halen!
Jaarrond sterk
Sarcococca is wintergroen en wordt amper 50 cm hoog. Het plantje vertakt zich spontaan tot een goed compacte vorm en staat sterk op eigen takken. Snoeien en steunen is niet nodig.
Krentenboompje - Amelanchier lamarckii
Mooi in alle seizoenen
Een krentenboompje bloeit al vroeg in het voorjaar met een massa kleine witte bloempjes. Ze komen tevoorschijn net voor of samen met jong roodbruin blad en vallen daardoor eens zo goed op. In de zomer volgen bessen die je effectief als zoete krentjes kunt gebruiken en graag door vogels worden gegeten. In de herfst kleuren de bladeren brons en rood.
Mooi alleen
Een krentenboompje dat solitair staat, groeit mooi evenwichtig uit. Zijn stammen en takken gaan mooi alle kanten uit en tonen het beste van bloemen, blaadjes en takken. Licht ’s avonds de plant op met een spot en je hebt een levend kunstwerk in de tuin.
Beeldhouw je plant
Hoewel zelden nodig, kan je vorm en structuur van het krentenboompje bijsturen. Snoei zo snel mogelijk na de bloei. De plant gaat dan verder vertakken, vormt meer nieuw hout en bloeit het volgende jaar nog rijker. Maskeren laag zittende takken het mooie stammenspel, knip die dan gelijk wanneer in het jaar weg.